суббота, 10 апреля 2010 г.

Психологічні наслідки війни

Психологические наслідки війни

Н. У. Тарабрина

Начавшиеся у грудні 1994 року воєнні дії о Чечні нікого не залишили байдужими. Ця війна забрала багато життів. З цією, що загинули, війна закінчилася. Страждатиме остаточно днів своїх будуть рідні та близькі загиблих і страждати будуть ті, хто залишився живий.

Научный термін " стрес " віддавна ввійшов у повсякденний мову, про стресі пишуть у популярній та мистецької літературі, шукають способи, як уникнути стресу, як зняти стрес. Проте хто розрізняє, що є стрес і СТРЕС, що називається ще травматичним, і якщо у першому разі йдеться про стан нервнопсихического напруги, викликаний впливом різних інтенсивних стимулів навколишньої середовища, важкими життєвими ситуаціями, то у другий випадок можна казати про стані, виникає у людини, котра пережила щось що виходить далеко за межі звичайних напружених ситуацій.

Такое розмежування видів стресу знадобилося фахівцям після того, як численними дослідженнями було встановлено, що перебування на травматичних ситуаціях можуть призвести згодом до специфічним змін в психіці. Але перебування на травматичних ситуаціях - це тільки один бік, одну з основних причин, які можуть викликати посттравматичний стресовий стан. Інша, і проінвестували щонайменше важлива, сторона пов'язана з тим ЯК людина реагує саме травматичне подія і як він ж " переробляє " пережите, тобто. йдеться про рівень емоційної стійкості індивіда, про його особистісних ресурсах, якісному своєрідності захисних психологічних механізмів, наявності чи відсутність тісних емоційних зв'язку з оточуючими людьми, підтримки з боку та інших. До травматичних ситуацій відносять що у бойові дії, насильство, стихійні і технологічні катастрофи і т.п. Тут говоримо лише одного із видів травматичних подій, а саме: участі у бойові дії.

На війні людина є свідком насильства, але його активний учасник; і те, й те є джерелом травматичних переживань. Те, як це на психіці солдата, віддавна служило предметом досліджень, переважно клініцистів, а останні десятиліття ці проблеми стали активно вивчати психологи. Слід відразу обмовитися, йдеться про дослідження, проведених переважно зарубіжними вченими (7, 8, 11, 14). Причина, через яку вітчизняні дослідники мало займалися б цими питаннями, - у цьому, що у радянському суспільстві було прийняте інформувати населення (науковці теж більшість населення) про дійсних подіях, які у державі, й вчені займалися цими проблемами рідко й то під відповідним грифом. Змінена останніми роками громадська ситуація дав можливість професіоналам впритул узятися до вивчення негативних психологічних наслідків, що виникають унаслідок перебування людини у травматичних ситуаціях (1, 2, 3, 4, 5). Особливо гостро стали ці проблеми після аварії на Чорнобильською АЕС, землетрусу у Вірменії, інших промислових і стихійних катастроф. І дуже гостро - проблеми, пов'язані з реабілітацією військовослужбовців, повернулися з війни у Афганістані. Попри спроби щось зробити на цьому напрямі: створювались і існують різні програми розвитку й центри соціально-психологічної реабілітації ветеранів воїни в Афганістані, - загалом проблема ця була вирішена і досі актуальна до нашого суспільства.

Иногда здається, що коли б ті нечисленні, але виконані на хорошому науковому рівні дослідження психологів були прочитані і засвоєно нашими політиками, то рішення розпочати Чеченську війну, яка, як стверджують зараз військові спеціалісти, важче афганської, могло не бути. Хоча, можливо - це ілюзія професійного психолога, що займається вивченням саме цих несприятливих психологічних наслідків травматичного стресу. Але, право, важко уявити людини освіченого, знає по з описів, цифр і відсоткам, до чого приводить психічна військова травма, викликана через участь у бойові дії, але здатного віддати наказ початок бойових дій в, не вичерпавши всіх інших засобів владнання конфлікту. Проте вважатимемо це ліричним відступом, бо йдеться про те, що конкретно статися з психікою певній його частині людей, які пережили військовий, травматичний стрес.

Многие зараз відзначають подібність в'єтнамської і афганської війни. Науковий аналіз цих аналогій і виявлення відмінностей цих непопулярних як і США, і у нашій країні війн - особлива тема. Проте аналогії сумнівів не викликають. Після повернення солдатів, які були у В'єтнамі, американське суспільство зіштовхнулося з безліччю соціальних, медичних і психологічних проблем у учасників в'єтнамської війни. Статистичні дані це добре ілюструють: число самогубств серед учасників в'єтнамської війни до 1975 року перевищило число які загинули у самої війні втричі. Рівень розлучень у тому числі становить близько 90 відсотків%. Третина усіх укладених в американських в'язницях - ветерани В'єтнаму. Алкоголізм, наркоманія, професійні й соціальні конфлікти - всі форми дезадаптації простежувалися і спостерігаються серед тих, котрі пройшли пекло тієї війни. Приблизно в однієї п'ятої всіх які були у В'єтнамі відзначаються симптоми посттравматичного стресового розлади (7,13,14). Нашої статистики ми знаємо, як тому, що вона недоступна, таких масштабних досліджень, хто був зорганізовані у рамках державної служби допомоги ветеранам США, ми просто більше не проводилося.

Мы поспіль не можемо напевно, скільки ветеранів афганської війни страждають від посттравматичного стресового розлади, але війни були призвані у що свідчить схожі, тому неважко припустити - і частково роботах наших психологів показано, - як і психологічні наслідки багато чому подібні. Перш ніж розкривати суть посттравматичного стресового розлади, необхідно зробити дуже важливе, мій погляд, відступ. Американські клініцисти, вивчивши стан, що виникає після переживання травматичного стресу, і визначивши його як посттравматичний стресовий розлад, внесли його як окремого захворювання на свій діагностичний стандарт. Це дозволило б людей із таким діагнозом отримати право на пенсійне забезпечення (6). До останнього року стабільна в клінічному стандарті, яким керуються вітчизняні клініцисти, це розлад як самостійна філософська одиниця не було і, отже, лікарі або не мали можливості визначати інвалідність у цій захворювання. Відповідно, особи, страждають посттравматическим стресовим розладом, було неможливо отримувати соціальну і медичну допомогу необхідному на цей випадок обсязі. Фахівці діагностують це розлад по чітко розробленим клінічним критеріям, нефахівці називають його " захворюванням душі " , говорять про тому, що це психічний розлад, а реакція особистості, що пережила важке душевне потрясіння. Взагалі людина має високий рівнем можливостей адаптуватися до змін у житті, пристосовуючись до різноманітних умов життя; але змінюється від і вона сама. Це відбувається на рівні організму, і на психологічному рівні.

Для виживання за умов бою солдатові потрібні такі навички та способи поведінки, які, за загальновизнаними мірками звичайній, громадянського життя, можна назвати нормальними. Проте вироблені стереотипи поведінки так глибоко вкорінюються в психіці, що продовжують потім визначати поведінку і в мирного життя багато наступних років. Навчений виживати за умов бою, бути сверхбдительным, солдатів, повернувшись життя, надалі веде себе ж, як у війні. Людина пильно і насторожено стежить до всього, що відбувається навколо неї, начебто йому загрожує небезпека. Оточуючим це здається ненормальним і незрозумілим: адже всі скінчилося, можна розслабитися, повернутися до старих улюбленим занять, роботі, сім'ї. Не виходить. " Чорної дірою травми " назвав стан посттравматичного стресу одне із американських дослідників - Р. Питман. Це важкий тягар, котре носить у своїм серці і думках повернувшись із фронту солдатів. Руйнівну дію війни продовжує впливати протягом усього життя ветерана, позбавляючи її одних з найважливіших, визначальних поведінка людини почуттів безпеки і самоконтролю, що викликає сильне, часом нестерпне напруга. І це напруга не знімається, то цілісності психіки загрожує реальна загроза бути порушеною. У найзагальніших рисах - і є шлях, по якому йде розвиток посттравматичного стресового стану.

Очень коротко це основна прикмета цього стану зводяться до наступному: передусім виділено дві основні особистісних типу реагування на пережите. Перший - це коли минуле не " відпускає " - нав'язливо і невідступно повертаються травматизирующие картини, постійні думки, " було " . Ще раптово спливають жахливі, неприємні сцени, пов'язані з пережитим. Кожен натяк, усе, що може нагадати у тому, було саме з тобою: якесь видовище, запах, схожі на " то " , начебто беруть із глибин цієї " чорної діри " пам'яті картини і образи травматичних подій, свідомість хіба що роздвоюється: ти вдома, але на фронті. Ветерани розповідають, що трапляється досить почути звук пролетающего вертольота, щоб травмировавшие образи і її уявлення знову охопили свідомість, коли людина знову " повертається " і знову переживає " як наяву " найбільш травмировавшую його ситуацію. Ці несподівані, " непрошені " спогади може тривати і від кількох секунд і хвилин за кілька годин. І як наслідок - людина знову відчуває сильніший стрес. Другий тип реагування - травматичний досвід свідомо витісняється, людина намагається уникати думок та спогадів пережите, прагне не потраплятимуть у ті ситуації, які б нагадати, викликати ці спогади, намагається робити всі те щоб не викликати їх знову. " Непрохані " спогади приходять й у сні як нічних кошмарів, що інколи, як відеозапис, відтворюють травматичну ситуацію, і такою ж лякаючої точністю чоловік у сні переживає власні реакцію цю ситуацію. Він прокидається в холодному поту, задихаючись, із дуже битким серцем, з напруженими м'язами, почуваючись цілком розбитим. Виникає реакція підвищеного переляку - на несподіваний чи гучний звук. За найменшої несподіванки людина робить стрімкі руху, може кинутися на грішну землю, якщо почує звук низько пролетающего вертольота, він різко обертається та приймає бойову позу, якщо відчує зі спини чиєсь наближення.

Одним з ознак посттравматичного становища є дуже важко пережита втрата здібності, в цілому або частково, встановлювати близькі дружні стосунки з які вас оточують. Багато ветеранів скаржаться, що лише по пережитого їм стало набагато важче відчувати кохання, і радості, вони рідше виникають чи взагалі зникли періоди творчої наснаги, натомість на них нападає почуття отьединенности людей, відчуженості від навколишнього світу. Людина починає відчувати власну измененность, у випадках психологи говорять про виникненні іншого " Я " . Ці відчуття важко, іноді просто неможливо висловити, усвідомити, як наслідок виростає реальне відчуження від ритму близьких: " їм мене не зрозуміти " . Виникає депресія, людина починає почуватися невпевненим, никчемным і знехтуваним. У стані посттравматичного стресу депресія сягає самих безпросвітних глибин розпачу, людина втрачає сенс існування, і всі супроводжується виснаженням і апатією.

Очень часто з'являється відчуття провини: " я винен у тому, що робив на війні " чи " я винен у тому, що у той час не зробив: не врятував, не допоміг... " , - що сприяє виникненню нападів самозневажливих думок та поведінки, до саморуйнівних вчинків. Коли чоловіка відвідують нічні кошмари, в нього природно й виникають проблеми зі сном, йому буває важко заснути через неусвідомлюваного страху знову опинитися у тому полоні. Іноді порушення сну виглядають як постійне раннє пробудження, поганий сон погіршує тяжкий стан, виникає почуття виснаження й апатія. З іншого боку, зростає агресивність, виникає прагнення розв'язувати всі життєві колізії з допомогою тиску, у своїй необов'язково застосовується груба фізична сила, це може бути мовна та емоційну агресивність. Спалахи гніву, які найчастіше бувають маломотивированы і найчастіше виникають під впливом алкогольного сп'яніння, перетворюються на напади лютого гніву. І всі ці симптоми розвинулися після, - важливо вкотре підкреслити - по тому, як людина пережив ЩОСЬ жахливе, травматичний стрес, потрапивши у ситуацію, що виходить далеко за межі як він особистих, і, з погляду більшості, звичайних життєвих уявлень. Симптоми можуть з'явитися відразу після перебування у травматичною ситуації (якщо їх немає за місяць, то клініцисти ставлять цей діагноз), а виникатимуть через ви багато років - у тому особлива каверзность посттравматичного стресового розлади. Описано випадки у ветеранів другий Першої світової, коли хвороба з'явилася через років після закінчення.

Некоторым ветеранам " везе " -вони повертаються до будинок, де близькі люди й не лише зберегли любов до них, але ще виявилися здатними створити атмосферу, у якій колишні солдати могли відчувати себе у безпеки, виговоритися, обговорити з своїми близькими пережите, спокійно проаналізувати і осмислити його, й у результаті прийняти свій досвід минулого і відновити віру в навколишній світ. На жаль, ця справді доля небагатьох: а решта, і це теж описано дослідниками -немає такого пристановища, найчастіше вони зіштовхуються з нерозумінням, байдужістю і навіть відчуженням із боку оточуючих людей. І тоді починаються спроби позбутися важких переживань з допомогою алкоголю і наркотиків, зрозуміло, це також у результаті тільки погіршує стан, створюючи нові проблеми через що розвилася залежність від алкоголю чи наркотиків. Всякі рани треба лікувати, це аксіома, й душевні рани теж, обмаль таких людей, хто може впоратися зі цим самостійно. Але як і хто може допомогти?

В США існує Державна служба допомоги ветеранам, має широку мережу добре оснащених госпіталів всій країні. Майже у кожному великому університеті існує науковий центр з вивчення посттравматичного стресу, при госпіталях обладнані спеціальні лабораторії реабілітації. Працює Міжнародне наукове товариство травматичного стресу. Крім офіційних структур допомогу ветеранам надають різноманітні благодійні організації, які, зазвичай, очолюють колишні ветерани. Наприклад, інститут " Олімпія " створено чудовим врачом-психологом, ветераном війни у В'єтнамі Бенджамином Колодзином, автором дуже гарною i корисній книжки " ЯК ЖИТИ після психічної травми " . Він неодноразово бував у нашій країні, зустрічався як із фахівцями, і з афганськими ветеранами, книга його переведена (тираж, щоправда, невеличкий). Цей перелік продовжувати. Важливим тут і те, що медична допомога ветеранам не обмежується лише офіційними організаціями, проте у ній активну участь беруть люди, просто які хотіли допомагати ветеранам.

Мне можуть заперечити: який сенс говорити про Америку - вона багата. Проте цим, мій погляд, не погодитися, по-перше, оскільки Україна зовсім на така вже бідна, а проблеми наші щодо організації допомоги ветеранам сягають у наше минуле, та й пов'язані з справжнім, коли психологічні, (але тільки психологічні), його проблеми окремої людини, людину, як особи і індивідуальності, не є предметом реальної діяльності, а лише декларацією державних служб. Можна намітити три основні напрями допомоги ветеранам, тим, хто вже повернувся, і тих хто повернеться. Перше - це організація у межах російських офіційних структур державної служби допомоги ветеранам з певним законодавчим забезпеченням і фінансуванням, з обов'язковим залученням професійних психологів, соціологів і клініцистів до участі з розробки дослідницьких, реабілітаційних і соціальних програм. Друге і тісно пов'язане з першим напрям, яке умовно може бути просветительски-благотворительным, - це організація з допомогою різних громадських структур, типу комітету солдатських матерів і різних товариств ветеранів афганської війни, груп взаємодопомоги, типу груп зустрічей, відкритих для кожного із ветеранів, де б міг отримати потрібну інформацію, поговорити коїться з іншими ветеранами, зрозуміти, що проблеми можна розв'язати тощо. Ось тут головна роль належить волонтерам - людям, бажаючим і здатним надавати таку психологічної допомоги.

Конечно, ідеальний варіант допомоги - це фахівці: лікарі, психологи, психотерапевти, соціальних працівників - люди, які знають, з який проблемою вони зіштовхнулися, які можуть визначити рівень і дуже якісне своебразие, індивідуальну динаміку порушень сну і, головне, володіють способами - як допомагати (ідеально, якщо це відбувається у спеціальних реабілітаційних центрах.) Проте, як відомо, життя наше далекою від цих ідеалів і не можна недооцінювати значення неформальних об'єднань ветеранів, яких можуть приєднатися люди, які хочуть і які можуть надавати їм реальної допомоги і підтримку. І третє напрям (може бути позначити як просвітницький) - це організація консультативної служби для родичів ветеранів: дружин, батьків, - у межах якої було б мати професійну консультацію, як їм краще побудувати взаємовідносини, як адекватно реагувати на виниклі після психічної травми деякі дива поведінці, зняти власне психічну напругу. І, безумовно, необхідно вирішувати якомога більше публікувати доступних до різних груп населення популярних книжок і брошур, робити телевізійні передачі, створювати фільми про можливі психологічних наслідки участі у бойові дії, і можна буде впевненіше прогнозувати, що військову і будь-яку іншу, пов'язану з великим ризиком, професію вибиратимуть люди, які мають необхідним потенціалом стійкості до стресовому впливу.

Близкий ветерану людина має зрозуміти, що й повернувшись із фронту чоловік, брат, батько, друг став замкнутим чи, навпаки, дратівливим, запальним, якщо відчувається, що у душі утворилася " чорна діра травми " , то ми не стоїть покладатися те що, що час усе зцілить. Час справді лікує, але тільки у випадках. Потрібно намагатися створити довірчу, " безпечну " психологічну атмосферу, у якій ветеран може виговоритися, розповісти про свої переживання " то й зараз " , не боючись те, що їх зрозуміють чи засудять. Важливо пам'ятати, що повернувшись із фронту солдатів може довгі роки залишатися у полоні своїх спогадів та переживань, що його потрібно повернути мирне життя психологічно, що він примирився з собою - і дійсністю, навчився прощати себе... І водночас - не ставитися щодо нього, як до інваліду, а бути добрим і розуміє іншому, у тих-таки випадках, коли в самого це виходить, треба знайти профессионала-врача, психолога Проблемам посттравматичного стресу присвячено безліч досліджень, написані сотні монографій, і тисячі статей, вже створені і працюють Міжнародні суспільства по вивченню травматичного стресу, проводяться щорічні конференції; ці світові досягнення наукової думки цілком заслуговують запровадження у нашу вітчизняну практику.

Нельзя сказати у своїй, що вирішено проблеми, вони складні, а й те, що є, достатньо надання допомоги тим, хто її потребує. Я далекою від думки, що у цій публікації вдалося описати, навіть стисло формі, усе різноманіття психологічних наслідків участі у бойових діях, моє завдання набагато скромніший і: звернути, привернути увагу лише у одного з найнесприятливіших і дуже потенційному варіанту впливу військового, травматичного стресу на психіку людини.
Список литературы

1. Знаків В.В. Розуміння воинами-интернационалистами ситуацій насильства, й приниження людської гідності // Психол. журн. 1989. Т. 10. ?4. З. 113-124.

2. Знаків У. У. Психологічні причини нерозуміння " афганців " в межпичностном спілкуванні // Психол. журн. 1990. Т. Ns4. З. 99-108.

3. Знаків У. У. Психологічний дослідження стереотипів розуміння особистості учасників війни у Афганістані // Зап. психології. 1990. Na4. З. 108-116.

4. Солдатенков М. Війна, що її можуть пробачити // Аргументи як факти. ? 28,1991.

5. Тарабрина М. У , Лаэебная Є. Про. Синдром посттравматичних стресових порушень: сучасний стан та проблеми // Психол. журн. 1992. ?2. З. 14-29

6. American Psychiatric Association, Committee on Nomenclature and Statistics: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ed. 3, revised. Washington, DC, American Psychiatric Association, 1987.

7. Green У. L, Lindy J., Grace M., Gleser G. Multiple diagnoses in posttraumatic stress disorder: The role of War stressors // J. Nerv. Ment. Dis., 1989, 77, 329-335.

8. Horowitz M. J.,Weiss D. P.S., MarmarC. Diagnosis of posttraumatic stress disorder. //Nerv. Ment. Dis., 1987, 175, pp. 276-277.

9. Keane Т. M " Zimering R. Т., Caddell Т. M. A behavioral formulation of PTSD in Vietnam veterans // Behav. Therapy 1985, 8, 9-12.

10. Kemp A., Rawlings Є., Green У. PTSD in Battered Women: A Shelter Sample // J. of Traumatic Stress, 1991, v. 4, ? 1, pp. 137-148.

11. Pitman R. До., Orr P.S. P., Forgue D. F., Altman У., de Jong J., Herz L. Psycholophysiologic Responses to Combat Imagery of V. V. with PTSD versus Other Anxiety Disorders // J. of Abnormal Psichology, 1990, v. 99, ?1, 001 - 006.

12. Solomon Z., Miculincer M., Benbenishty R. Combat stress reactionclinical manifestations and correlates // Mil. Psychol., 1989, v. 1, NS1, pp. 35-47.

13. Van der Kolk B. The trauma spectrum: The interaction of biological and social events in the genesis of the trauma response // J. of Traumatic Stress, 1988,1, pp. 273-290.

14. Trauma and Its Wake. Ed.: Figley З. R., N. Y., Brunner-Mazel, v. 1, 2,1986.

Комментариев нет:

Отправить комментарий